5
طليعه كلام
حج، يكى از اركان دين مبين اسلام است كه داراى ابعاد گسترده عبادى، سياسى، اجتماعى و اقتصادى مىباشد. در پس مناسك حج، رازها و رمزهايى نهفته است كه اگر به دقت نگريسته شود، مىتواند بسيارى از مشكلات فراروى امت اسلامى را مرتفع كرده و زمينههاى رشد و تعالى آن را فراهم سازد. حضور ميليونى مسلمانان از سراسر عالم اسلامى در كنگره عظيم حج، فرصتى را رقم مىزند كه عليرغم تفاوتهاى موجود مذهبى و نژادى در ميان مسلمانان، در پرتو توحيد اختلافات رنگ باخته و زمينههاى همگرايى تقويت شود.
در اين ميان، تنوع، جامعيت، پويايى و گستره وسيع آموزهها و مفاهيم حج، نياز به توجهى ويژه و اهتمامى جدى دارد. از اين رو، ضرورى است كه انديشمندان و محققين اسلامشناس و متبحّر در تخصصها و دانشهاى روزآمد گردهم آمده و با تشريكمساعى، گامهاى بلندى در كشف هرچه بيشتر و اعتلاى روزافزون اين وديعه الهى بردارند.
از سوى ديگر، مفهوم زيارت با وسعت معنايى و افق بلندى كه در انديشه شيعى دارد، مىتواند كاركردهاى ممتاز و برجستهاى در عمق بخشى فرهنگ اسلام و اهل بيت(عليهم السلام) ايجاد كند. فهم درست زيارت و شناخت صحيح ظرفيتها و كاركردهاى آن، در كنار نقش كانونى اماكن زيارتى در الصاق و گردهمآيى و همگرايى مؤمنان از ديگر داشتههايى است كه قدردانى شايسته و بايسته آن در گرو كسب شناختى عالمانه از آن است.
در اين راستا پژوهشكده حج و زيارت مىكوشد تا با بهرهمندى از ديدگاهها و نظريات فرهيختگان حوزه و دانشگاه ابعاد مختلف حوزه حج و زيارت را واكاوى كرده، موجب اعتلاى فرهنگ حج و زيارت شود.
سطور پيشرو به اين اميد فراهم آمده است كه بازتابدهنده تلاشهاى صورت گرفته در نظام مقدس جمهورى اسلامى بهويژه نمايندگى ولى فقيه در امور حج و زيارت به منظور نگاه عالمانه و كارشناسانه به اين مهم از رهگذر تأسيس پژوهشكده حج و زيارت باشند.