10
انگيزۀ تدوين
از آنجا كه موضوع حج و التزام به مناسك و درك اسرار اين فريضۀ الهى آرامبخش روح و روان آدمى است، شايسته است كه زائران بيت اللّٰه مخصوصاً راهنمايان و مبلغان حج با منبع اصيل وحى يعنى قرآن كريم هر چه بيشتر مأنوس باشند چرا كه اين ويژگى آرامبخشى روح در اين كتاب آسمانى بطور كامل متجلى است. چرا كه از سويى قرآن كريم به عنوان ذكر معرفى شده است: «إِنّٰا نَحْنُ نَزَّلْنَا الذِّكْرَ وَ إِنّٰا لَهُ لَحٰافِظُونَ» 1 و از سوى ديگر ذكر الهى مايۀ آرامش روح است: «أَلاٰ بِذِكْرِ اللّٰهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ» 2.
از اين رو كميتۀ آيات و روايات زير نظر بعثۀ مقام معظّم رهبرى تصميم گرفتند تا دو تحقيق در زمينۀ تفسير آيات حج صورت گيرد. يكى ويژۀ آيات حج كه برخى از دوستان عهده دار شدند. دوم تحقيق به صورت عمومى در دو فصل، فصل اول آيات مربوط به حج و مكّۀ معظّمه و فصل دوم آيات مربوط به مدينۀ منوّره و مسائل تاريخى مانند برخى از جنگهاى بدر، احد، احزاب، تبوك و برخى از آياتى كه مربوط به پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله است. كه مجموع آيات به 200 آيه رسيد و هدف از اين كار اين بود تا روحانيون گرانقدر هم خود هر چه بيشتر با معارف قرآن كريم آشنا شوند و هم زائران بيت اللّٰه را با معارف و اسرار قرآن كرم مأنوس سازند.
شيوۀ تحقيق
در آغاز متن آيۀ شريفه و ترجمۀ آن بيان شده و بعد از آن واژههاى مشكل آن معنا گرديده و سپس تفسير آيۀ شريفه بيان شده و در پايان نكتههاى مختلف (ادبى، اخلاقى، تربيتى، اجتماعى و عرفانى) كه از منابع و مصادر مختلف تفاسير شيعه و اهل سنت مورد استفاده قرار گرفته و در ذيل معرفى مىشود، بيان شده است.