28«شرحبيل بن حسنه»عازم«اردن»كرد.اندكى بعد،از شام خبر رسيد كه ابو عبيده،از عهدۀ مقابله با روميان برنيامده است،از اين رو خليفه نامهاى به خالدبن وليد نوشت كه به كمك سپاه شام بشتابد و بهجاى ابوعبيده فرماندهى سپاه را بهعهده گيرد.خالد به سوى شام رفت.او ابتدا«بُصرى»را فتح كرد و سپس به مصاف با روميان شتافت.اين جنگ در تاريخ اسلام به«يرموك»معروف شد، 1زيرا در كنار رودى به همين نام،كه امروزه در كشور اردن جارى است،صورت گرفت.
روميان در اين نبرد،140 هزار نفر تلفات دادند و سه هزار تن از مسلمانان نيز كشته شدند.آنان رومىها را تعقيب و«ماهان»سردار آنان را كشتند و سپس به طرف دمشق رفتند؛پس از آنكه يك ماه بر دروازۀ آن شهر متوقف شدند،خبر وفات ابوبكر و خلافت عمر به ايشان رسيد. 2
«هِرَقْل»(\هراكليوس،امپراتور روم)در بيتالمقدس از فتح مسلمانان در يرموك خبر يافت و با شتاب به سوى حمص روانه شد تا آنجا را مركز جنگى خود قرار دهد.
ابوعبيده نيز با سپاه حركت كرد تا به«مرج الصفر»رسيد و از خليفه كسب تكليف كرد كه اول دمشق را فتح كند يا به فحل هجوم برد؟عمر نيز با صحابه مشورت كرد.در اين ميان امام على عليه السلام نظر داد،اول دمشق را بگشاييد كه قلعۀ شام است و سپس سپاهى براى جلوگيرى از سپاه فحل و مردم فلسطين وحمص بفرستيد.خليفه نيز به همينگونه فرمان داد.
محاصرۀ دمشق هفتاد روز طول كشيد؛مسلمانان راه آذوقه و كمكرسانى ساكنان شهر را بستند.چون ديوارها و خندقهاى اطراف مانع نفوذ مسلمين مىشد،چارهاى جز ادامۀ محاصره نداشتند.مردم دمشق كه از محاصره به تنگ آمده بودند،از در صلح درآمدند؛بعضى از دروازههاى دمشق به صلح باز شد و مسلمين بدان راه يافتند و شهر را