113
قبر فاطمه زهرا عليها السلام يا فاطمۀ بنت اسد
پس از بررسى تاريخ حرم و تاريخ ضريح ائمۀ بقيع، كه در صفحات گذشته ملاحظه فرموديد، به اين پرسش مىرسيم:
«قبرى كه در داخل حرم مطهر ائمۀ بقيع به فاطمه عليها السلام نسبت داده مىشود، متعلق به فاطمۀ زهرا عليها السلام است يا فاطمه بنت اسد؟»
توضيح و بيان اين موضوع، كه مهمترين و جالبترين بخش از تاريخ حرم ائمۀ بقيع را به خود اختصاص داده است، ايجاب مىكند كه چند مطلب مورد بررسى قرار گيرد.
مدفن حضرت زهرا عليها السلام كجاست؟
يكى از مسائل مسلّم و قطعى در مورد حضرت زهرا عليها السلام اين است كه قبر آن حضرت مخفى است و تا حال، بطور مشخص و به صورت قطعى قبرى به آن حضرت نسبت داده نشده است.
و امّا مدفن و محلىكه ممكن است پيكر پاك آن حضرت در آن جايگاه دفن شده باشد آن هم از نظر تاريخى، دقيقاً معلوم نيست و جاى بحث و گفتگو و مورد اختلاف است.
علت اختفا
سمهودى مىگويد:«سبب اختفاى قبر فاطمه عليها السلام و مشخص نبودن آن و بعضى ديگر از قبور بزرگان، اين است كه در صدر اسلام علاوه بر اينكه ساختن بنا بر روى قبور و يا استحكام قبور با گچ و آجر بطور عموم معمول نبوده، دربارۀ اختفاى قبور اهل بيت-بخصوص-، انگيزۀ ديگرى نيز وجود داشته و آن عداوت و دشمنى حكام درگذشته و امروز! با اهل بيت است؛ بطورىكه بنا به نقل مسعودى در سال دويست و سى و شش، متوكّل دستور داد قبر حسين بن على محو و با خاك يكسان و كسانىكه در كنار اين قبر مىباشند، شديداً مجازات شوند و در اجراى اين دستور، پولهاى زيادى صرف و پاداشهاى